Projectinformatie
Laatste projectnieuws
Projectpartners
Een project als OranjeWind is als een grote puzzel: uitdagend en soms frustrerend, maar veel makkelijker als je hem samen met de juiste partners legt. Gelukkig hebben we de juiste partners gevonden voor OranjeWind. Klik op onderstaande afbeelding om te lezen wie ze zijn en hoe ze bijdragen aan ons windpark op zee.

Vestas
Vestas zal 53 V236-15.0 MW windturbines produceren en is verantwoordelijk voor de levering en inbedrijfstelling van de turbines. Bovendien zal Vestas de eerste vijf jaar de turbines onderhouden als onderdeel van een vijfjarige serviceovereenkomst. Na deze vijf jaar zal Vestas operationele ondersteuning blijven leveren voor de turbines.
Sif
Sif Holding zal 53 monopile fundaties voor het OranjeWind windpark op zee leveren. Onderdelen zoals ladders, aanlandingen en toegangs- en interne platforms worden geinstalleerd en verbonden op zee na de installatie van de monopiles. Deze componenten worden ook door Sif geleverd.
Eemshaven
De Buss Terminal in de Eemshaven, onderdeel van het Hamburgse terminalbedrijf Buss Ports, zal dienen als rangeerhaven voor de windturbines van het OranjeWind-project. Het bedrijf zorgt voor de opslagruimte en kade.
Lees meer om Buss Terminal Eemshaven
Den Helder
Aansturing en onderhoud van OranjeWind windturbines op zee, zal worden gedaan vanuit de haven van Den Helder, in het Blue Port Centre gebouw. Een Service Operation Vessel (SOV) zal bemanning van de wal naar het windpark varen. Het Blue Port Centre biedt kantoor- en magazijnruimte voor het team aan land. De haven van Den Helder bevindt zich ongeveer 53 kilometer van het windpark OranjeWind.
Jan De Nul
OranjeWind zal twee high-end installatieschepen gebruiken van Jan De Nul, voor de installatie van de fundaties en turbines: “Les Alizés” en “Voltaire”.
‘Les Alizés’ is een schip dat speciaal gebouwd is voor het transporteren, hijsen en installeren van windturbinefunderingen. Met het vermogen om tot 5.000 ton te hijsen en een laadvermogen van 61.000 ton is het schip klaar voor de toekomst, omdat het de grootte en het ontwerp van toekomstige funderingen voor de volgende generatie windturbines aankan.
‘Voltaire’ is 's werelds grootste hefeilandinstallatievaartuig (jack-up) met een kraanvermogen van 3.200 ton en ongeveer 130 meter lange poten. Haar innovatieve ontwerp maakt het schip uitermate geschikt voor de installatie van de volgende generatie windmolenparken in diepe wateren.
DEME zal het transport en de installatie van de inter-array kabelsystemen en secondary steel voor zijn rekening nemen. In totaal wordt er 114 km aan inter-array kabels getransporteerd en geïnstalleerd om alle 53 fundaties te verbinden met het offshore transformatorstation in de Nederlandse Noordzee. DEME verzorgt alle engineering, voorbereiding en ondersteunende activiteiten.
TKF
De inter-array kabels die de 53 winturbines verbinden met het transformatorstation op zee, zullen worden geleverd door de Twentsche Kabelfabriek (TKF). In totaal zal TKF voor OranjeWind 114 kilometer aan kabels leveren, inclusief accessoires.
Lees meer om TKF
TenneT
Sinds 2016 is TenneT de netbeheerder van het net op zee in Nederland. Zij bouwen de transformatorstations op zee en transporteren de elektriciteit die door windturbines op zee is geproduceerd naar het net aan wal. Voor OranjeWind realiseert TenneT een wisselstroom (AC) verbinding met een capaciteit van 700-760 MW via het offshore transformatorstation HKW Beta. Deze sluit aan op het hoogspanningsstation in Wijk aan Zee.