Systeemintegratie

De perfecte match

Met OranjeWind wordt een perfecte match tussen groene elektriciteitsvraag en -aanbod gerealiseerd. Het project balanceert de fluctuerende elektriciteitsopwek van wind op zee met een set van innovatieve systemen zoals batterijen, e-boilers en electrolysers. Met deze investeringen en innovaties dient OranjeWind als blauwdruk voor de integratie van offshore windparken in het Nederlandse energiesysteem.

Klik op de plus-iconen in de afbeelding om meer te leren over hoe OranjeWind deze perfecte match realiseert. 

Een infographic die de integratie van verschillende hernieuwbare energiesystemen illustreert, waaronder LiDAR, elektrolyzers, E-boilers en drijvende zonneparken.
Batterijen

Batterijsystemen kunnen overtollige duurzame energie opslaan en weer beschikbaar maken wanneer het nodig is. Daarmee spelen batterijen een belangrijke rol in systeemintegratie. Voor OranjeWind worden verschillende batterijoplossingen ontwikkeld.

RWE bouwde haar eerste grootschalige batterijopslagproject als onderdeel van OranjeWind, met een geïnstalleerd vermogen van 35 MW en opslagcapaciteit van 41 megawattuur (MWh). In totaal zijn 110 lithium-ion batterijrekken  geinstalleerd bij RWE’s biomassacentrale in de Eemshaven, op een oppervlakte van 3.000 vierkante meter.

 Het is de bedoeling dat het opslagsysteem regelbaar vermogen gaat leveren en vanaf medio 2025 op de groothandelsmarkten gaat opereren.

RWE start bouw van grootschalig batterijopslagproject in Nederland

Ultrasnelle inertia-batterijen

Op de Moerdijkcentrale van RWE is de bouw gestart van een 7,5MW/11MWh inertia-batterij. Het systeem zal het elektriciteitsnet beschermen tegen frequentie-afwijkingen door razendsnel elektriciteit te leveren of te absorberen. Deze functie wordt inertie genoemd.

Bij de opwek van energie van duurzame bronnen (zoals windparken op zee als OranjeWind) heb je te maken met plotselinge schommelingen als het ineens harder of zachter gaat waaien. Ons net kan deze schommelingen niet goed aan. De technologie van deze batterij zou daarbij kunnen helpen, door snel elektriciteit in het net te voeren wanneer de opwek van windenergie fluctueert. Deze technologie wordt nu voor het eerst getest op het net van het Europese vasteland, in Moerdijk. Deze innovatie is onderdeel van de blauwdruk voor systeemintegratie van OranjeWind en wordt ontwikkeld in samenwerking met TenneT.

De inbedrijfstelling is gepland voor begin 2025, daarna zal het project een pilot-fase ingaan voor twee jaar. Tijdens deze pilotfase zal de transmissienetbeheerder TenneT als partner van het project de technische eisen en de netconformiteitsprocedures voor de netvormende functie verder ontwikkelen.

Ontdek batterijopslag op rwe.com

×
Electrolysers

Waterstof kan de industrie ondersteunen in het verduurzamen van productieprocessen. Tegelijkertijd kan waterstof gebruikt worden om groene elektriciteit op te slaan en de flexibele opwek van wind op zee te balanceren. Voor OranjeWind worden verschillende electrolysers ontwikkeld die groene waterstof produceren met de elektriciteit van het windpark.

RWE ontwikkelt momenteel een 100MW electrolyser voor groene waterstofproductie in de Eemshaven in Nederland, als onderdeel van de OranjeWind systeemintegratieoplossingen.

Plannen voor 100 megawatt elektrolyser versterken RWE's groene waterstof ambities op Eemshaven

TotalEnergies zal zijn deel van de hernieuwbare elektriciteit gebruiken om onshore elektrolyseprojecten van 350 MW van stroom te voorzien samen met Air Liquide. Deze zullen ongeveer 45.000 ton groene waterstof per jaar produceren ten behoeve van het verminderen van de CO2-uitstoot van TotalEnergies’ raffinaderije in Zeeland en het platform in Antwerpen. Deze projecten zorgen samen voor een CO2 vermindering van 450,000 ton per jaar.

TotalEnergies bundelt krachten met Air Liquide om zijn raffinaderijen in Noord-Europa te decarboniseren met groene waterstof

×
Pompopslag onder de zeebodem (Ocean Grazer)

De Ocean Battery van Ocean Grazer is een schaalbare, modulaire oplossing voor energieopslag van duurzame bronnen zoals windturbines en drijvende zonneparken op zee.

Om de energie op te slaan pompt het systeem water van de vaste reservoirs in de flexibele tanks op de bodem waar het onder hoge druk wordt opgeslagen. Wanneer behoefte is aan energie, vloeit het water terug naar de lage-druk rigide reservoirs, waar verschillende hydroturbines mee aangedreven worden om elektriciteit op te wekken.

Als onderdeel van het OranjeWind project zal de Ocean Grazer in een binnenwater-testlocatie worden doorontwikkeld.

Lees meer

×
Drijvend zonnepark (SolarDuck)

RWE en het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck bundelen krachten om drijvende zonneparken op zee te ontwikkelen.

De drijvende offshore zonnetechnologie die SolarDuck heeft ontwikkeld, brengt nieuwe mogelijkheden voor zonne-energie en biedt een antwoord op het toenemende tekort aan ruimte voor zonneparken op land. De integratie van drijvende zonneparken in een offshore windpark zorgt voor een efficiënter gebruik van de ruimte op zee voor energieproductie (door de ruimte tussen de windturbines te benutten) en biedt ruimte voor synergieën in de bouw en het onderhoud van de installaties. Bovendien resulteert de complementaire beschikbaarheid van wind- en zonne-energie in een evenwichtiger productieprofiel omdat de elektriciteitsproductie van zon en wind elkaar goed aanvullen. Zo wordt in de toekomst ook de transportkabel van TenneT efficienter gebruikt.

RWE en SolarDuck werken momenteel samen aan de eerste pilot-installatie aan de Nederlandse kust: Project Merganser.

×
Onderzeese lithium-ion batterij (Verlume)

Als winnaar van de RWE innovatiecompetitie in 2022, werken RWE en Verlume samen om het unieke aanbod van systeemintegratie voor OranjeWind te leveren.

Verlume brengt multifunctionele opslagoplossingen offshore met een onderzeese lithium-ionbatterij. Deze heeft een modulair en zeer schaalbaar ontwerp dat zal leiden tot een meer gebalanceerde stroomoutput door de piekstroomproductie offshore te beperken.

Naast het voorkomen van netonderbrekingen, kan de batterij meerdere offshore-diensten leveren, zoals frequentierespons, black-start-mogelijkheid voor windturbines en het opladen van hybride of volledig elektrische serviceschepen. Hiermee kan de CO2-voetafdruk van offshore windparken en de bijbehorende logistiek verder worden verkleind.

Lees meer

×
Vermogensvoorspelling op basis van LiDAR (ForWind, University of Oldenburg)

ForWind, het centrum voor windenergieonderzoek aan de universiteit van Oldenburg, was winnaar van de RWE-innovatiecompetitie 2022 voor hun ontwikkeling van een innovatieve methodologie voor vermogensvoorspelling, gebaseerd op LiDAR (Light Detection And Ranging).

Deze methode kan plotselinge veranderingen van windvermogen door snelle variaties in windsnelheid (zogenaamde. “wind ramps”) nauwkeurig voorspellen. Hierdoor zal de netstabiliteit verbeteren en de integratie van windenergie in toekomstige energiesystemen worden versneld. Het niet nauwkeurig kunnen voorspellen van wind ramps, zowel qua duur als vermogen, kan leiden tot net-instabiliteit en op de lange termijn tot beperking van de groei van windenergie op zee.

Lees meer

×

Meer informatie

Over OranjeWind

RWE en Totalenergies gaan OranjeWind samen leveren, waarbij elk voor 50% eigenaar is van het windpark op zee.

Nieuws en media

Lees al het laatste nieuws en persberichten over OranjeWind.